Webtilgængelighed: Fra krav til konkurrencefordel
Fra 2025 træder nye regler i kraft, der vil ændre spillereglerne for digitale brugeroplevelser i EU. Den europæiske lov om tilgængelighed – European Accessibility Act (EAA) – stiller konkrete krav til, hvordan websites, apps og andre digitale tjenester skal kunne bruges af alle mennesker, uanset evner og forudsætninger.
Hos Oxygen hjælper vi virksomheder og organisationer med at forstå, hvad reglerne betyder i praksis – og hvordan du ikke bare lever op til kravene, men også får forretningsmæssig værdi ud af det.
I denne artikel opridses rammerne for lovgivningen sammen med fire andre gode grunde til at arbejde ambitiøst med webtilgængelighed.
Hvad er EAA – og hvem gælder det for?
EAA er et EU-direktiv, der skal sikre lige adgang til digitale tjenester og produkter. I Danmark implementeres det i lovgivningen i løbet af 2025.
Hvornår træder lovgivningen i kraft?
Lovgivningen gælder fra den 28. juni 2025, men den praktiske implementering kommer til at foregå over de næste par år. Har du allerede gang i udviklingen af en ny løsning eller tjeneste, som falder under reglerne, skal det ved lancering leve op til de nye krav.
Opdaterer du ikke din omfattede løsning, har du indtil 28. juni 2030 til at blive compliant.
EAA omfatter bl.a.:
- Webshops og e-commerce-løsninger
- Apps og selvbetjeningssystemer
- Elektroniske kommunikationsmidler (mail, chat, kontaktformularer)
- Digitale læremidler og informationsportaler
- Billetteringssystemer og banker
- Hardware og software, der bruges til digital adgang
Hvem er omfattet?
Med få ord: Hvis du sælger noget digitalt, formidler information eller interagerer med (private) brugere online – er du med stor sandsynlighed omfattet:
- Private virksomheder, som leverer digitale tjenester og produkter til offentligheden – det vil sige private forbrugere (B2C)
- Virksomheder målrettet B2B kan stadig være omfattet af lovgivningen, hvis tjenesten også anvendes af brugere inden for B2C-segmentet
- Finansielle virksomheder, e-commerce, transport, tele, kultur, medier m.fl.
Mikrovirksomheder på mindre end 10 ansatte og under 2 mio. EUR i omsætning er undtaget for nu.
Er du stadig i tvivl? Lad vores flowdiagram guide dig igennem:
Hvad betyder det i praksis?
Du skal sikre, at dit website eller din app:
- Kan bruges med tastatur og skærmlæser
- Har korrekt semantik og struktur (HTML, ARIA, labels)
- Indeholder tydelige farvekontraster og læsbar typografi
- Har alternativ tekst til billeder og medier
- Kan tilgås uden hastighedsafhængige interaktioner
- Overholder WCAG 2.2 niveau AA som minimum
Det handler ikke kun om teknik – det handler om at designe for inklusion, hvor alle kan navigere og handle.
“Vi er ikke omfattet – skal vi gøre noget?”
Mindst 10% af danskere har en funktionsnedsættelse, der begrænser deres digitale færden. Og mange flere, kæmper med stress, overbelastning, læsevanskeligheder, eller bare det at navigere med én hånd på mobilen i toget.
Tilgængelighed gør ikke bare dit site bedre for dem med funktionsnedsættelse – det gør det bedre for alle.
Så ja! Selv hvis du ikke er lovgivningsmæssigt forpligtet, er der flere gode grunde til at arbejde med webtilgængelighed:
- Flere kunder/besøgende
Flere kan bruge din løsning. Du udelukker ikke folk, der faktisk gerne vil købe noget eller gøre brug af dine tjenester. - Bedre brugeroplevelser
Fokus på struktur, tydelighed og navigation hjælper alle – også dem uden handicap. - Stærkere SEO og performance
God semantik og struktur gør det nemmere for søgemaskiner at forstå dit indhold – og det øger din synlighed. - Et stærkere brand
Et tilgængeligt site signalerer ansvarlighed, digital dannelse og respekt for mangfoldighed – det er branding med mening.
Hvordan kommer I i gang?
Uanset om I skal opfylde EAA, eller bare vil være et skridt foran, hjælper vi jer med at skabe digitale løsninger, som alle kan bruge.
Et godt sted at starte, er at få skabt et overblik over jeres eksisterende løsnings tilgængelighedsniveau inkl. prioriteringer og løsningsforslag. Den klarer vi også – giv os et kald på 63 139 139.