At vælge det rigtige Content Management System er en stor beslutning. Den løsning I vælger, er afgørende for måden hvorpå I kan arbejde med e-handelsløsningen fremadrettet, og som med alt andet her i livet, er der fordele og ulemper ved dem alle.


Hos Oxygen arbejder vi ikke med e-handelsløsninger, vi ikke kan stå 100% inde for. Det er vigtigt at slå fast med syvtommer søm, før vi nedenfor begynder at dissekere de forskellige CMS systemer og vende vrangen helt ud på dem.

Mød vores teknologiske darlings

I en række artikler vil vi gennemgå fordele og ulemper ved de forskellige løsninger, holdt op imod hinanden to og to. Du er så heldig at være havnet på siden hvor to af vores absolutte teknologiske darlings bliver endevendt, nemlig Umbraco vs. Sitecore.

Spørger I vores Tekniske Chef, Michael Pedersen – og det vil vi på det kraftigste anbefale at I, i sidste ende altid gør – så svarer han, at Umbraco eller Sitecore er et spørgsmål om religion.

Giv gerne Michael et kald allerede nu på tlf. 20 83 17 34 – eller, som minimum, gem hans nummer. Han er en værdifuld sparringspartner.

Umbraco vs. Sitecore – Open Source vs. All Inclusive

Som I kan læse meget mere detaljeret om i vores artikel om Umbraco CMS, så er Umbraco et Open Source system der for alvor har slået sig ned på at være simpelt. Faktisk så simpelt, at de kalder sig for verdens simpleste.

”Simpel” skal i dette tilfælde ikke forveksles med begrænset eller mangelfuldt. Tværtimod. Umbraco har specialiseret sig i, at levere en løsning der har redaktørens behov i fokus. Samtidig med det, har Umbraco i kraft af deres status som Open Source CMS, et kæmpe community som konstant opdaterer, problemknuser og videreudvikler systemet.

Sammenlignet med Sitecore, er det på mange måder netop i Open Source versus en licensbaseret løsning, man skal finde den største forskel.

Sitecore er nemlig licensbaseret hvilket i praksis betyder, at du har alt samlet på ét sted. Og med alt, mener vi virkelig alt. Hvor Umbraco ”kun” er et CMS system og derfor skal bruge tredjepartsværktøjer til at løse og håndtere alt der ligger udenfor selve CMS delen, så er Sitecore som en all-inclusive ferie på Mallorca. Du får alt på ét sted, og behøver aldrig bevæge dig udenfor platformen. Det være sig alt fra marketingrådgivning til support og tekniske ændringer af e-handelsløsningen.

Den samlede pakke

Hvor Umbraco gerne råber højt om at være verdens mest simple CMS, er Sitecore ikke sene til at fremhæve, at de løser hele tre ting på én gang; Content Management System, e-handel og digital markedsføring. Og det er netop her, at man skal finde én af de største og mest signifikante fordele ved Sitecore.

Sitecore er en pakkeløsning der udmærker sig ved, at kunne løse alle de problemer der måtte opstå i forbindelse med opbygningen, vedligeholdelsen og det daglige arbejde i e-handelsløsningen. Uanset hvad I måtte støde på af udfordringer, så kan det løses indenfor den samme platform og hos de samme kontaktpersoner.

Hvad koster den så?

Som den skarpe læser nok har regnet ud, så betaler man selvfølgelig for at have adgang til alt på ét sted. Prisen på de to løsninger afspejler derfor, at den ene er en CMS-only og den anden går all in på at dække samtlige behov.

Sitecore er i sagens natur det vi her i huset kalder et digitalt Kinderæg, hvilket du kan læse meget mere om i vores Sitecore CMS artikel, hvor vi nørder de vigtigste funktioner ved denne løsning. Og sådan et koster mere end et CMS system der er afhængig af tredjepart for at kunne løse flere ting.

Nu sidder der måske en enkelt tilbage og tænker, hvor meget ekstra man egentlig så skal ud og tilkøbe, hvis man vælger at gifte sig med et Open Source system som Umbraco. Skal man f.eks. tilkøbe eksterne support timer? Og her er svaret i vores tilfælde nej.

I udgangspunktet følger der ikke support og garanti med et Open Source system. Med mindre leverandøren har en særaftale med udbyderen. Og her er det så heldigt, at det har vi selvfølgelig. Vi er nemlig stolte Umbraco Gold Partnere, hvilket vil sige, at support og garanti er med i pakken I køber, hvis I vælger at benytte os som leverandør af jeres Umbraco webløsning.

Hvad sådan en guld status præcis betyder for jer, kan I læse meget mere om her, hvor vi i en beskeden tone praler lidt med vores ekspertise indenfor netop Umbraco.

Fokus på én vs. alle

Hvor Umbraco har et stort fokus på redaktørens rolle, samt at gøre netop denne persons arbejde med løsningen så optimal som muligt, har Sitecore valgt at skabe en løsning der fokuserer sig mod alle i virksomheden, som er involveret i web-delen af forretningen.

Det betyder i praksis at Umbraco har skabt en løsning der er nem at redigere i back-end og tilpasse til redaktørens behov. Sat på spidsen, kan man sige, at Umbraco er nemmere at redigere i back-end, end Sitecore.

Til gengæld har Sitecores holistiske tilgang til e-handelsløsninger resulteret i, at funktioner som at tracke kunders besøg på siden med henblik på at målrette markedsføring direkte til dem, er i en klasse for sig. En funktion som Umbraco slet ikke tilbyder.

360 grader rundt

Samtidig videreudvikler Sitecore konstant deres 360 graders forståelse af kunden og kundens kunder, for at kunne optimere ikke kun det tekniske aspekt af e-handelsløsningen men også selve markedsføringsdelen. Det nyeste tiltag i denne tilgang er, at Sitecore har investeret i en e-handelsløsning der skal hjælpe brugere af platformen til at fremstille deres varer i shoppen på bedst mulig vis.

Selvom det måske kan lyde som om, vi er i gang med at sammenligne æbler med appelsiner her, så er der rent faktisk også noget de to systemer er enige om. Eller med andre ord, noget hvor de er fuldstændig ens.

.net – vigtig viden eller ligegyldig info

Det drejer sig blandt andet om deres evner udi udvidelser. Både Umbraco og Sitecore besidder den, i en udviklers øjne, fantastiske egenskab, at kunne udvides på alle leder og kanter – alt efter behov.

Der er altså ingen begrænsninger på, hvad der kan lægges til og tages fra igen. Og det gælder på magisk vis begge løsninger på trods af deres ellers grundlæggende forskelligheder.

Som prikken over i’et er begge systemer skrevet i .net. Oh well, tænker I måske. Men det betyder faktisk noget. Hvad det betyder, falder i kategorien af ting, som kun udviklere virkelig gider at fordybe sig i, og som for andre bare er en god og relevant information. Og så er den ikke længere.

PS. Husk nu Michaels nummer: 20 83 17 34 🙂

Umbraco vs Sitecore specialist Michael
Michael Pedersen, teknisk chef