I denne artikel ser vi på, hvordan du optimerer dit website vha. Google Analytics, så du får mest muligt ud af dit website. Marco B. Jensen giver dig 5 stærke fokus områder.


I sidste artikel kiggede vi på hvorfor og hvordan, du opsætter mål for dit website. I denne artikel om webanalyse skal vi høste de første frugter af det arbejde.

Når først du har opsat mål og værdier for din e-handelsløsning, kan du blive meget klogere på dit arbejde med at tiltrække de rigtige besøgende.

Lige meget om du tiltrækker besøgende via søgemaskiner, sociale medier, online reklamer eller offline, så er det hårdt arbejde. Derfor er det fuldstændig essentielt at vide, hvor du bedst bruger dine kræfter.

Brug dine kræfter rigtigt

Er din annoncering på Google Adwords pengene værd?, burde du bruge flere ressourcer på dine e-mail kampagner? og hvilke type af besøgende tiltrækker du?

Her er 5 steder, du kan blive klogere på tiltrækningen af besøgende, når du har opsat mål og målværdier.

1. Trafikkilder

En ting er at vide, hvor mange besøgende de forskellige trafikkilder giver. Noget andet er at kigge på værdien af besøgene.

Lad os tage et konkret eksempel:

trafik kilder

Her ser vi de forskellige trafikkilder (opdelt i kanaler), hvor mange sessioner kilden har genereret, værdien pr. session og den samlede målværdi for kilden.

Vi kan se i eksemplet, at Social og Organic Search står for klart den største del af de besøgende. Men vi kan også se, at målværdien pr. session er ret forskellig. Med målværdi pr. session kan vi blive klogere på, hvilken værdi et besøg fra kilden skaber.

I Google Analytics kan vi lave en sammenligning, som tager udgangspunkt i gennemsnittet for websitet. På den måde kan vi hurtigt se, hvilke kilder, som er mere værdifulde end gennemsnittet, og hvilke som er mindre.

værdien af trafikkilder

Nu bliver det pludselig meget tydeligt, at selvom Emails ikke står for så stor en andel af de besøgende, så er der er stort potentiale her, da de besøg, som kommer herfra, skaber en meget større værdi, end dem fra de sociale medier.

Når du har disse data, kan du træffe meget klogere beslutninger, og vælge at fordele dine ressourcer på den måde, som giver mest værdi.

Jeg har udformet en tilpasset rapport til nemt at se disse data. Du kan downloade skabelonen her og bruge den frit: https://www.google.com/analytics/web/template?uid=ZzO9In2IT5CK9DMXEKJj0Q

Opgave: Find de trafikkilder du får flest besøgende fra og de trafikkilder, som skaber den største værdi pr. besøg.

2. Kampagner

Mange af de besøg, som ender under Direkte trafik i Google Analytics, hører faktisk slet ikke hjemme der. Direkte trafik er på mange måder en rodekasse, hvor alt det, der ikke passer ind andre steder, ender.

Når en besøgende klikker på et link i din mailsignatur, bliver den grupperet under Direkte Trafik. Det kan du undgå ved at tagge dit link med kampagne-parametre. Ved at bruge kampagne-parametre kan du fortælle Google Analytics, hvilken trafikkilde de besøgende faktisk kommer fra.

Det samme kan du gøre med de links, du har i offline-materiale, som fx brochurer og flyers.

kampagne tracking

Parametrene tilføjes på det link, som du deler. Google har stillet gratis værktøj til rådighed, så du nemt kan lave dine egne parametre. Det kan du gøre her.

Et typisk link kunne fx se sådan ud:
https://www.oxygen.dk/aktuelt/5-gode-grunde-universal-analytics?utm_source=linkedin&utm_medium=social&utm_campaign=universalanalytics

Jeg har markeret de tre parametre med fed.

Kampagne-parameter gør det også muligt, at se hvilke medier det samme link er mest værdifuld på.

Opgave: Lav et link med kampagne-parametre. Brug enten Googles værktøj eller regnearket.

Tip: Du kan tjekke om dit link virker korrekt ved at trykke på linket og så tjekke Google Analytics under Realtid -> Trafikkilder.

kampagne parametre

3. Enheder

Responsive Web Design er overalt for tiden. Analytics er et rigtig godt sted at blive klog på, hvordan forskellige enheder performer på dit website – ligegyldigt om dit website er responsive eller ej.

Google Analytics grupperer automatisk alle enheder, som besøger dit website i tre kategorier; desktop, tablet og mobile. På den måde kan du hurtigt danne dig et overblik over, hvordan dit site fungerer på de forskellige platforme. Du har også mulighed for at sammenligne de enkelte modeller.

Du bør igen kigge på hvilken værdi de forskellige enheder skaber. I dette eksempel er det tydeligt at smartphones og tablets halter bagefter i værdiskabelsen. Noget overraskende er det også, at smartphone og tablets performer lige ”ringe”.

enheder

Igen skal vi have fat i en tilpasset rapport som kan vise netop dette. Jeg har lavet denne rapport, som du kan importere i Google Analytics. https://www.google.com/analytics/web/template?uid=wnHU9sJFQ0qNQXYscUiWtQ

Opgave: Hvordan performer dit website på mobile enheder? Er der nogle smartphones, som er klarer sig bedre end andre?

4. Demografi

Hvis du aktiverer de nye muligheder i rapporten Demografi, så får du helt nye muligheder for, at forstå, hvem dine besøgende er. Google laver et skøn om de besøgendes aldersgruppe og køn.

Som med trafikkilder og enheder, kan du bruge disse data til, at se hvilket køn og aldersgrupper, som bidrager med mest værdi til dit website. Men du kan også kombinere demografi-data med fx trafikkilder og blive klog hvordan alders- og kønsfordelingen fx er på tværs af dine trafikkilder.

Tiltrækker dit nyhedsbrev primært de yngre, mens Facebook tiltrækker de ældre. Det kan være helt afgørende for, hvordan du kommunikerer på de forskellige platforme.

demografi 1

I stedet for at se på antallet af sessioner kan du igen se på værdien af de besøgende. I dette eksempel kan vi se at flest besøgende er i aldersgruppen 25-34, men kigger vi på værdien, er det aldersgruppen 35-44, som skaber mest værdi pr. besøg.

demografi 2

Opgave: Find den aldersgruppe fra søgemaskinerne, som skaber mest værdi pr. besøg på dit website?

5. Landingssider

Sidste sted i Google Analytics, som vi tager et kig på i denne artikel, er landingssiderne.

Når en besøgende udløser et mål, og dermed en målværdi, tildeles de foregående sider en andel af denne værdi. Det kan vi bruge til at forstå, hvad værdien af de forskellige landingssider er.

værdi af landing pages

Jeg har igen lavet en tilpasset rapport, som viser netop dette. Du kan hente den her: https://www.google.com/analytics/web/template?uid=VmHpwEhyT9q5_MKEtm2nSw

Et godt trick er at filtrere resultaterne, så siderne har en betydelig mængde besøg og derefter sortere resultaterne efter sideværdien. Det giver et meget stærkt billede af, hvilke landingssider, som er mest værdifulde for dig.

Du kan på den måde se, om de sider, som du leder dine besøgende ind på er gode nok eller om du skal ændre strategi og optimere dine landingssider. Der er spild af tid at skaffe en masse besøgende, hvis din landingsside ikke kan fastholde dine besøgende, og få dem til at gøre det du ønsker.

Opgave: Find de 5 mest værdifulde landingssider med en god portion trafik.

Optimér dit website med webanalyse

Vi har nu kigget på 5 konkrete steder i Google Analytics, som kan gøre dig klogere på dit arbejde med at skaffe værdifulde besøgende til dit website.

I næste artikel ser vi på, hvordan du kan bruge Google Analytics til at optimere dit website. Når nu du har brugt kræfter på at tiltrække de rigtige besøgende, skal de jo skabe værdi på sitet.

Få hjælp til korrekt opsætning af Google Analytics her

Få hjælp til webanalyse her